Kleine erfgoed

Behalve de hoger vermelde sites zijn er nog talrijke minder bekende plaatsjes in de streek van Marennes-Oléron. Aarzel niet op verkenning te gaan in deze minder bekende omgevingen ; ook deze bieden een rijk en passionerend patrimonium.

Zoals de Vissluizen. Deze valstrikken worden gevormd door een muur die verschillende honderden meters lang is in de vorm van een hoefijzer. Bij afgaand getij ,zijn de vissen gevangen binnen de sluizen. Deze constructies van droge stenen op een rotsachtige bezinking zijn zeer oud . Men verondersteldt dat ze reeds van  in de middeleeuwen bestaan. 

Opgepast, alleen de mede-eigenaars van deze sluizen hebben het recht er te vissen. Deze visplaatsen maken ook deel uit van de bescherming van de kust daar zij de deining van de  golven breken.

Tussen Saint-Denis en La Brée zijn er drie sluizen helemaal gerestaureerd en gemakkelijk toegankelijk. Natuurlijk kan men de sites enkel bezoeken bij laag tij. Opgepast want deze sluizen zijn zeer kwetsbaar. Momenteel zijn er 14 in gebruik. Voor verdere inlichtingen kan men steeds terecht in ‘La Maison des écluses à poissons et des pêches traditionelles’ dat zich bevindt in La Cotinière.

Ook de woningen vormen een belangrijk deel van het plaatselijk patrimonium. Tot aan de tweede wereldoorlog waren er te Marennes-Oléron 3 woningtypes: Boerderijen, Vissershuizen, en de Herenhuizen. De eerste onderscheidden zich door de buiten aangebrachte trap langswaar men de enige verdieping kon bereiken . Deze deed dienst als zolder, om de opbrengst van de oogst op te bergen, en vormde op die wijze een thermische isolatie.

De vissershuizen waren laag, met witte muren, die iedere lente gewit werden met een mengeling van fijne zavel en kalk, teneide ze te beschermen tegen regen en vorst. Het klein dorpje Chaucre in de gemeente Saint-Georges is een van de beste voorbeelden van deze visserswoningen. De Herenhuizen maakten meestal deel uit van een gebouw eigen aan de wijnbouw en hadden meestal een hellend leien dak. 

Hier valt ook de aanwezigheid  te noteren van  talrijke Chais, een soort van grote wijnkelders, die dienden om de opbrengst van de druiven te stockeren en de wijn op vaten te zetten, en ook  molens die dienst deden bij het persen van de druiven.
 

Vos avis...