bilout expert patrimoine histoire

Bilout

Vous ne me connaissez pas ? Remarquez moi non plus, mais c'est parce que je ne me suis pas présenté. Si je dis Bilout, ça parle plus, même si ça ne dit toujours rien à certains...
Lees meer

Geschiedenis van het eiland Oléron

Naar het schijnt maakte L 'Ile d'Oléron, in het pré-historisch tijdperk integraal deel uit van het vasteland. De aanwezigheid van gesneden silex bevestigt dat het eiland bewoond was in het begin van het quaternair tijdvak.
In die periode is het bebost en leefden er everzwijnen en damherten.

Tot in de lage-middeleeuwen zijn er weinig elementen te vinden, die ons herinneren aan de geschiedenis van het grondgebied. Gedurende deze periode is Oléron eerst in het bezit van Geoffroy-Martel, daarna komen de Ducs-d'Aquitaine.

Achtereenvolgens, onder Frans, daarna onder Engels bewind, tot in de helft van de vijftiende eeuw  kende  het eiland een kalme periode. Maar in de 2e helft van de zestiende eeuw begon de revolte van de "gabelle" ( De zoutbewerkers kwamen in verzet tegen de hoge belastingen), daarna kwamen de godsdienstoorlogen als gevolg van de ontwikkeling van de "réforme",die het grondgebied in vuur en bloed zetten. Door zijn strategische ligging was Oléron het voorwerp van onophoudelijke strijdtonelen tussen katholieken en protestanten.

Het duurde tot in 1628 bij de val van La Rochelle dat er eidelijk een einde kwam aan deze bloedige godsdienstoorlogen.

De Franse Revolutie daarentegen verliep op l 'Ile d 'Oléron eerder kalm. De komst van het eerste wegennet in het begin van de negentiende eeuw, die 
le Chateau verbond met Oléron, is werkelijk een markante étappe in de geschiedenis van het eiland.

In 1940 werd het eiland bezet door de Duitsers, dit duurde tot in 1945. Voor de vijand was het een strategisch gebied. Er werden dan ook veel defensieve  bouwwerken opgericht. In de nacht van 30april op 1mei 1945, na de ontscheping van de Franse troepen en gevechten is het Eiland bevrijd.

Vos avis...