Gastronomie en Streekgerechten

Het leven is hier goed op Île d'Oléron en in het bassin van Marennes. Behalve de schoonheid en de verscheidenheid van het landschap, ontdekt U hier ook een streek die rijk is aan natuurlijke smaken.

De produkten uit de oceaan zijn er buitengewoon, met de oester van Marennes-Oléron als vanzelfsprekend speerpunt van onze plaatselijke gastronomie. Als enige Franse oester met een kwaliteitskeurmerk, is het dè oester voor alle liefhebbers van dit produkt met de unieke smaak.

De verscheidenheid en kwaliteit van de vissen en zeevruchten zijn een ander belangrijk deel van het gastronomisch erfgoed van deze streek. De vissers van de haven van La Cotinière, de belangrijkste vissershaven van Charente-Maritime, brengen niet minder dan 90 soorten aan wal.

De « moules de bouchot » en « moules de filières » van Marennes-Oléron, mosselen die hangend gekweekt worden, zijn bij uitstek geschikt voor het lokale recept, «l'églade », dat heel makkelijk te bereiden en héérlijk is.

Om nog wat meer te genieten van deze produkten uit zee, kunt U daar natuurlijk één van de uitstekende streekwijnen uit Oléron bij drinken. Als aperitief is onze Pineau, met zijn uitgesproken zoete smaak, een genot. En voor speciale gelegenheden geniet U van een glas cognac of een plaatselijke likeur*.

Wat de gastronomie betreft, kunt U zich laten verleiden door onze andere plaatselijke produkten : zeezout, dat hier op Oléron zelf wordt gewonnen ; bier der « Naufrageurs », ambachtelijk kwaliteitsbier ; fruit en groenten van onze talrijke groentekwekers.

U kunt uw eetlust nog wat verder opwekken door een wandeling over de talrijke markten in de streek Marennes-Oléron. U vindt hier ongetwijfeld de beste adressen om uw boodschappenmand te vullen. Misschien komt U dan wel leden tegen van de vereniging « Marennes Oléron Produits Saveurs ». Deze wijnboeren, groentetelers, oestertelers of zoutzieders stellen zich ten doel om de produkten uit de streek te promoten en om U kwaliteitsprodukten aan te bieden.

* Geniet, maar drink met mate.

De Osters

huitres marennes oleron
Dank zij een buitengewone omgeving , de gunstige weersomstandigheden en een eeuwenoude kunst is de oester van Marennes-Oléron werkelijk de ambassadrice van de lokale gastronomie.
Lees meer

De vissen en Zeevruchten

poissons fruits de mer oleron marennes
Op het eiland Oléron gaan vissen en zeevruchten samen in de haven van La Cotinière. Het is de eerste vissershaven van Charente-Maritime. Werden er 2005 ton aan wal gebracht ,men bereikte tevens een zakencijfer van 26,5 miljoen euros.
Lees meer

Andere specialiteiten

sel oleron marennes
Tussen Saint-Gilles et Cheray is een ambachtelijke brouwerij . Hier is men gestart met het brouwen van "La bière des Naufrageurs". Het wordt vervaardigd zonder kleurstof noch bewaarmiddelen. Dit bier, dat op de markt kwam in 1995, telt 18 varietëteiten. Het wordt te koop aangeboden in flessen met een procédé van hoge gisting, zoals dit gebeurt met de bieren uit het Noorden van België,het is werkelijk van hoge kwaliteit. La bière des naufrageurs behaalde twee gouden medailles, op de Nationale prijskamp van bieren in Frankrijk in 2006 en in 2009.
Lees meer

De wijnbouw

viticulture oleron marennes
In Marennes-Oléron is de wijnbouw de oudste traditionele bezigheid. Zij werd er reeds beoefend op het einde van de derde eeuw. Maar zij kende een grote uitbreiding in de elfde en twaalfde eeuw toen de bossen gerooid werden.
Lees meer

De mosselteelt

moules oleron marennes
De mosselkweek is zeer belangrijk te Marennes-Oléron. Het grondgebied telt ongeveer 30 mosselkwekerijen . De jaarlijkse opbrengst bedraagt ongeveer 1200 ton mosselen . La moule de bouchot ( een alignement van eiken palen van verschillende meters hoog worden voor de helft in de grond geklopt ) is het meest verspreid te Marennes-Oléron.
Lees meer

Markten

marches oleron marennes
De talrijke markten van Marennes-Oléron bekend om de dagverse producten zijn uitstekende ontmoetings- en afspraakplaatsen .In de overdekte hallen of in volle lucht komen tuiniers, visverkopers en beenhouwers hun beste producten verkopen.
Lees meer