De Osters

Dank zij een buitengewone omgeving , de gunstige weersomstandigheden en een eeuwenoude kunst is de oester van Marennes-Oléron werkelijk de ambassadrice van de lokale gastronomie. De productiezones liggen verspreid over heel het eiland, voornamelijk aan de Atlantische kust van Marennes, in de vallei van de Seudre en op het eiland Oléron.De oester van Marennes-Oléron is door haar uitzonderlijke kwaliteit de enige in Frankrijk die het Rode Kwaliteitslabel bezit.

Het kweken van de oesters is in Marennes-Oléron van oudsher gekend. Reeds in de 19de eeuw begon men met het aanleggen van de eerste oesterparken. Toen waren het voornamelijk de platte oesters die de parken bevolkten . Later werden zij vervangen door de holle.

Het telen van de oester vergt een processus van minstens vier jaar . Het eerste jaar nadat men het zaad vergaard heeft laat men dit verder ontwikkelen in de zee. Het volgend jaar worden de kleine oestertjes terug in zee gezet in kweekparken. Hier volgt de kweker de teelt op. Deze oesters moeten regelmatig verplaatst worden, naargelang de stromingen en het getij, opdat ze in de beste omstandigheden zouden verder groeien.Eens dat de oesters rijp zijn vangt de laatste fase van de teelt aan : de verfijning.

Hiervoor worden zij overgebracht naar de oude moerasssen waar het zoete water zich vermengt met het zout water. Zij verblijven hier vanaf één tot een drietal maanden . Het is hier dat haar befaamde smaak zich zal ontwikkelen en dat ze haar specifieke groene kleur zal krijgen, dank zij de aanwezigheid van een microscopische alge ,de navicule bleue genaamd.

Oesters zijn zeer gezond, bevatten proteïnes,minerale elementen en onmisbare vitamins. Marennes-Oléron is het grootste oesterbekken van Europa. De kwekerijen liggen hier gespreid over een oppervlakte van 6.000 ha. Ieder jaar worden er ongeveer 45 tot 60.000 Oesters van Oléron-Marennes gecommercializeerd.

Vos avis...