De vissen en Zeevruchten

Op het eiland Oléron gaan vissen en zeevruchten samen in de haven van La Cotinière. Het is de eerste vissershaven van Charente-Maritime. Werden er 2005 ton aan wal gebracht, men bereikte tevens een zakencijfer van 26,5 miljoen euros.

Gedurende één jaar zijn er meer dan 100 vissersboten en tussen de 250 tot 300 vissers werkzaam. Oorspronkelijk ambachtelijke Vissershaven, heeft men deze weten te moderniseren , de publieke veiling is nu ook met de nodige informatica uitgerust en er is ook een elevator voor schepen beschikbaar in de Haven.

Een van de hoofdkenmerken van de haven van la Cotinière is heden voorzeker de diversiteit van de productie. Hier worden regelmatig meer dan 90 verschillende soorten te koop aangeboden, meestal van een hogere kwaliteitsklasse. De baars, de langoustine ,de zeetong en ook nog de céteau,dit is een fijne vissoort die veel gelijkenis vertoont met een kleine zeetong (La Cotinière is de eerste haven van de hexagoon waar deze vis te vinden is).

Heel het jaar door kan men, langsheen de kaaien, het lossen van vissen en zeevruchten volgen. In de overdekte galerij van de veiling kan men ook de commerciële verhandelingen volgen.

Al enkele jaren nemen de vissers van La Cotinière actief deel in het milieubeheersysteem van de visserijen, door het gebruik van selectief vistuig waarmee kleine vissen en langoustines niet opgevist worden. De langoustinevissers uit La Cotinière hebben zodoende een prijs gewonnen die is uitgegeven door een internationale NGO. Voor de eerste keer zijn ambachtelijke vissers beloond voor hun bijdrage aan duurzame en verantwoorde visserij.

Gedurende de maanden juli en augustus zijn er in de haven ook verschillende animaties. Een moet je voorzeker meemaken, een les. Een specialist ter zake geeft er uitleg over de verschillende vissoorten en zeevruchten van La Cotinière. De voorlichting gaat van bij de vangst tot op het bord. De afspraak is gewoonlijk iedere vrijdag van 14 uur tot 19 uur in de haven . Er worden ook dikwijls degustaties aangeboden.

Om te voldoen aan de gezondheidseisen van de veterinaire diensten en de kwaliteit te garanderen van de produkten uit zee, is toegang tot de losplaats en de veiling alleen mogelijk tijdens rondleidingen. Deze rondleidingen, die de bezoekers een beter inzicht geven in de werking van de haven en de veiling, worden tijdens de schoolvakanties en op de eerste vrijdag van elke maand gegeven. In juli en augustus worden er aan de haven diverse activiteiten georganiseerd.

Gedurende het seizoen,wordt er iedere dag vanaf 16 uur langsheen de veiling aan de "marché de la Victorine" verse vis te koop aangeboden door de vishandelaars.

Vos avis...