De wijnbouw

In Marennes-Oléron is de wijnbouw de oudste traditionele bezigheid. Zij werd er reeds beoefend op het einde van de derde eeuw. Maar zij kende een grote uitbreiding in de elfde en twaalfde eeuw toen de bossen gerooid werden.

Samen met de zoutwinning was het toende hoofdactiviteit op het eiland . Op het einde van de 19de eeuw werden de wijnstokken aangetast door de Phylloxéra vele wijnboeren waren hierdoor geruïneerd. Vele gewezen arbeiders kochten toen de wijngaarden van de wijnbouwers. Op dat ogenblik worden grote eigendommen verkaveld en starten de coöperatieve kelders . In Oléron waren er toen 5 cooperatieven. Momenteel beslaat de wijnbouw een oppervlakte van ongeveer 700 ha, dit voornamelijk in het Noorden van het eiland. Men telt er nog een twaalftal wijnbouwers. Deze produceren pineau ,wijnen uit de streek, Cognac en likeuren. Er blijft slechts één coöperatieve kelder en die bevindt zich te Saint-Georges d'Oléron.

De Oléronese wijn karakteriseert zich door de variëteit van de gronden, een voordelig klimaat en voornamelijk veel zon. Sedert een tiental jaren hebben de wijnen de ‘appellation vin de pays charentais - Ile d'oléron’ gekregen.

* Geniet, maar drink met mate.

Vos avis...