Natuur en Landschappen

Een van de belangrijkste kenmerken van l'Île d'Oléron en het bekken van Marennes is ongetwijfeld de ongereptheid, wat wel blijkt uit de vele bossen op het eiland en de moerassen, die een essentieel onderdeel zijn van dit gebied waar de natuur de baas is.

De stranden, gevarieerd en talrijk, zijn een ander belangrijk onderdeel van de streek Marennes-Oléron. Stranden waar het heerlijk is om uit te rusten, te zwemmen en te sporten, temeer omdat het zwemwater hier van uitstekende kwaliteit is. Bijna de helft van de gemeenten in Charente-Maritime die het erkende eco-label Blauwe Vlag toegekend hebben gekregen, ligt op Île d'Oléron.

Het eiland is rijk aan een uniek natuurlijk erfgoed met twee natuurgebieden : de "Marais aux Oiseaux" en de "Port des Salines". Deze twee prominente natuurgebieden zijn het hele jaar toegankelijk voor publiek. In de "Marais aux Oiseaux", het vogelmoeras, kunt u een deel van de plaatselijke flora en fauna ontdekken. Bij een bezoek aan de "Port des Salines" ziet U een eeuwenoude activiteit van de streek Marennes-Oléron : het oogsten van zeezout.

Door het milde klimaat van deze streek is een rijke flora ontstaan. Het is hier dan ook een waar paradijs voor vogels, met name trekvogels. Deze zeer kleurrijke en geurige flora, die vooral in de duinen en de waterrijke gebieden is te vinden, is grotendeels het resultaat van heel veel zonuren.

De stranden

plages marennes oleron
Het land van Marennes d’Oléron strekt zich uit over 100 kilometers kusten. Een groot deel van deze kuststrook omvat verschillende stranden. Deze hebben allen een punt van gelijkenis : namelijk de kwaliteit van het badwater. Dit betekent dat het geheel van de stranden en de gemeenten, evenals de omgeving in het algemeen en de verwerking van het afval voorbeeldig zijn.
Lees meer

Het woud

forêt pays marennes oleron
Het domaniaal woud van l’Ile d’Oléron Bestaat uit 3 massieven. Deze bevinden zich binnen de gemeenten van Saint-Trojan-les Bains en Saint-Georges d’Oléron ( het zijn de massieven van Saumonards, van Domino en van Les Sables-Vigniers). De totale oppervlakte van dit publiek domein bedraagt 2.900 hectaren, waarvan 700 ha duinmassieven zijn.
Lees meer

De moerassen

port paradis marennes oleron
Het eiland Oléron en het bekken van Marennes bezitten de belangrijkste vochtige zones van heel Frankrijk. Door de eeuwen heen bewerkt door de mens zijn deze moerassen een echt patrimonium en ook een kwetsbaar ecosysteem. Daarom werd door het department sedert 1995 in het kader van de label natuur en patrimonium, een globale politiek gevoerd ter bescherming en behoud van de moerassen.
Lees meer

De natuurpolen

port salines le-grand-village-plage
Het eiland Oléron telt twee natuurpolen. Deze natuurlijke beschermde sites zijn heel het jaar toegankelijk voor het publiek en bieden talrijke animaties. Het voornaamste objectief van deze natuurpolen is het sensibiliseren van de bezoekers aan de natuur en de tradities van Marennes-Olèron.
Lees meer

De Fauna en Flora

faune flore marennes oleron
De fauna is op Marennes-Oléron voornamelijk samengesteld door vogels en zoogdieren . Men telt er ongeveer 250 vogelsoorten (waarvan 120 broedsters) en meer dan 30 verschillende zoogdieren.
Lees meer