De moerassen

Het eiland Oléron en het bekken van Marennes bezitten de belangrijkste vochtige zones van heel Frankrijk. Door de eeuwen heen bewerkt door de mens zijn deze moerassen een echt patrimonium en ook een kwetsbaar ecosysteem. Daarom werd door het department sedert 1995 in het kader van de label natuur en patrimonium, een globale politiek gevoerd ter bescherming en behoud van de moerassen.

In de middeleeuwen werd er, dankzij de grote expansie van de zoutnijverheid,een groot deel van de moerassen omgevormd tot zoutmoerassen . Hiervoor werd een zeer ingewikkeld hydraulisch netwerk tot stand gebracht.

In de 19de eeuw werden de zoutwinningen verlaten door de mededinging van het steenzout. Dit veroorzaakte een hele omwenteling. Toen werden de meeste zoutmoerassen omgevormd tot kweekgronden voor oesters. Vandaag zijn deze moerassen ook uitgelezen plaatsen voor de uitgebreide traditionele groenteteelt. Zij vormen ook het kader van een uitzonderlijk leven voor Fauna en Flora.

Het moeras van Brouage is de hoofdplaats van de ooievaars in Charente-Maritime. Dit moeras dat niet gedraineerd is biedt hen voedsel in overvloed. Het is ook een bijzonder nestgebied, met meer dan 150 soorten zoals de reiger,de zilverreiger enz.

​Het moeras (Marais des Bris ) te Saint-Trojan is een echte natuursite. De bezoeken worden begeleid door een natuurgids.

Vos avis...