Vissen op het strand

Het staat iedereen vrij om op het strand te vissen. Er zijn echter wel regels aan verbonden. Om van deze manier van vissen te kunnen blijven genieten, is het van belang dat iedereen de regels kent en toepast. Vraag daarom gerust om de regelgeving voor het vissen op het strand in Marennes-Oléron aan de IODDE. Deze vereniging, die werkt aan het behoud van het getijdengebied, heeft voor U ook praktische informatie.

Wat U moet weten : vissen op het strand mag alleen overdag, met een maximum vangst van 5 kilo per persoon. De minimale (wettelijke) afmetingen zijn als volgt :

2,5 cm voor zaagjes
3 cm voor kokkels
4 cm voor tapijtschelpen, mantelschelpen, venusschelpen en mosselen
10 cm voor messchelpen
6,5 cm (lengte) voor zwemkrabben
12 cm voor spinkrabben (maximaal 6 stuks)
13 cm (in de breedte) voor Noordzeekrabben

Voor de volgende soorten die geliefd zijn op Oléron, bestaat er geen minimum grootte : groene of strandkrabben, rotskrabben, marmerkrabben, alikruiken, schaalhoren... Vergeet echter niet dat het onnodig (en zelfs schadelijk) is om tè jonge dieren te vangen.

Het is verboden om te vissen in het natuurgebied tussen het kanaal van Boyardville en het kanaal van Château d'Oléron. Het is bovendien verboden te vissen op minder dan 25 meter van sluizen en oester- en mosselbanken.

Vist U met gezond verstand : vermijd havengebieden, leg stenen terug op hun plaats, ploeg de modder en het zand niet om​​, maak de kokers van de kokerworm niet stuk, vang geen jonge dieren, vrouwtjes of dieren die U niet consumeert.

Elk levend wezen heeft zijn plaats in het getijdengebied. Laten we genieten van deze wilde en vrije natuur met al het schitterends dat we er in kunnen waarnemen. Maar laten we er ook, met het oog op de toekomst, voorzichtig mee omgaan.

Brochures over vissen aan het strand vindt U bij de bureaus voor toerisme.

Vos avis...