bilout expert patrimoine histoire

Bilout

Vous ne me connaissez pas ? Remarquez moi non plus, mais c'est parce que je ne me suis pas présenté. Si je dis Bilout, ça parle plus, même si ça ne dit toujours rien à certains...
Lees meer

Maritiem erfgoed

Het Patrimonium van het eiland Oléron en het bekken van Marennes is voornamelijk naar de zee gericht.

De vuurtoren van Chassiron bevindt zich helemaal ten Noorden van het eiland. Hij werd voor de eerste maal in dienst gesteld op 1 december 1836. Het is ook de oudste vuurtoren in werking in het departement. Hij maakt deel uit van de eerste vuurtorens die men ziet bij het naderen van de kust. Hij werd opgetrokken met stenen van Crazannes (Deze steengroeve is gelegen tussen Rochefort en Saintes). De perrons en de treden werden gemaakt uit graniet van Vendée. Hij heeft een hoogte van 46 meter en telt 224 treden. De volle trap waardoor men de leegte niet ziet is een andere bijzonderheid van dit monument. Hedendaags is hij helemaal geautomatiseerd. Vanuit La Rochelle wordt hij permanent bewaakt. Een verantwoordelijke in Saint-Pierre d 'Oléron is steeds paraat 24 uur op 24 om tussen te komen in geval van nood . Men kan de vuurtoren heel het jaar door bezoeken .
 

In Saint-Just-lussac staat er een oude bloemmolen die in de 18 de eeuw gebouwd werd. Midden in de oude zoutmoerassen van de Seudre zijn er ook geleide bezoeken en een open luchtmuseum. In deze open ruimte, kan men u voorlichten over de activiteiten die doorheen de eeuwen in dit moeras gebeurden zowel de zoutwinning, als de molens, de visputten en de veeteelt, die in de loop der tijden deze moerassen fatsoeneerden. De site van de Moulin des Loges is geopend van 15 juni tot 31 augustus.
 

In Chateau-d 'Oléron is ook de ‘Chantier naval Robert Léglise’. Dit is wel de laatste plaatselijke getuigenis van het bouwen van houten bootconstructies. Dank zij de vereniging ‘Chantier Naval Robert Léglise’ worden er op deze werf nog steeds boten onderhouden en worden de traditionele Charentaise boten ook hersteld.

Vos avis...