Afbeelding
Plages sur l'île d'Oléron
Afbeelding
Côté forêt sur l'île d'Oléron
Afbeelding
Marais de l'île d'Oléron et du bassin de Marennes
Afbeelding
Echappées nature Marennes-Oléron

Genieten van de natuur

Ben je een natuurmens? Aarzel dan niet en kom genieten van de ongereptheid van Île d’Oléron en het bekken van Marennes. Île d’Oléron is met een oppervlakte van 175 km2 na Corsica het grootste eiland van Frankrijk. Het belangrijkste landschap dat je hier aantreft is moerasgebied. Het eiland bestaat voor 40% uit moerassen en het bekken van Marennes voor 60%.

Hier vind je duinen en kliffen, bossen en wijngaarden, oesterkanalen en vissluizen: zoveel verscheidenheid op één plek. Wanneer je de kleine paadjes neemt stuit je gegarandeerd op onverwachte en originele plekken. Met een rijke flora en fauna kun je je hier even helemaal onderdompelen in de natuur. 84% van het oppervlakte van het eiland is beschermd gebied. Er wordt dan ook alles aan gedaan om zowel het natuurlijke als culturele erfgoed te behouden.

De bossen van Île d'Oléron (Saint-Trojan-les-Bains, Domino en de Saumonards) bedekken 12% van het eiland en beschermen het tegen de wind en de getijden. Het belangrijkste landschap van het bekken van Marennes is het moeras, hier wordt de bekende oester van Marennes-Oléron gekweekt!

De beschermde en ongerepte natuur van Marennes-Oléron maakt van onze streek een waar paradijs voor trekvogels: ooievaars, kleine steltlopers... Het zachte klimaat van dit gebied zorgt daarnaast ook voor een rijke flora. We danken deze zeer kleurrijke en sterk geurende vegetatie, die met name aanwezig is in de duinen en de natte gebieden, grotendeels aan de vele zonuren.

Wist je dat? In deze streek vind je vandaag de dag zo’n 250 vogelsoorten en meer dan dertig verschillende zoogdieren. Ook de vegetatie is zeer divers, er groeien hier meer dan 140 verschillende plantensoorten. Deze planten komen met name voor in de duinen en de moerasgebieden.

Op het eiland, met zijn unieke natuurlijke erfgoed, zijn verschillende gebieden te vinden die het label ‘Echappées Nature (Natuuruitje)’ hebben ontvangen, zoals het vogelpark ‘Marais aux Oiseaux’ en de zoutpannen van de Port des Salines, twee eersteklas natuurgebieden die het hele jaar geopend zijn voor het publiek. In het Marais aux Oiseaux kun je een deel van de lokale flora en fauna ontdekken. Tijdens een bezoek aan de Port des Salines maak je kennis met een voor Marennes-Oléron typische activiteit: het winnen van zeezout. 

Tot slot hebben we een kustlijn van meer dan 100 km en een groot gedeelte hiervan bestaat uit stranden. Hoewel ze zeer verschillend zijn, hebben deze stranden één overeenkomst: de kwaliteit van het zwemwater. Op Île d’Oléron hebben verschillende gemeentes het milieulabel ‘Blauwe Vlag’ ontvangen. De uitgestrekte stranden van fijn wit zand, omgeven door duinen en bij opkomend tij vaak met golven, zijn de ideale plek om te zonnebaden of om watersporten te beoefenen (surfen, windsurfen, stand-up paddle...).

Afbeelding
Plages sur l'île d'Oléron
Afbeelding
Côté forêt sur l'île d'Oléron
Afbeelding
Marais de l'île d'Oléron et du bassin de Marennes