Het eiland Oleron en het bekken van Marennes

Tussen land en zee, ontdek de natuurlijke charme van het eiland Oléron en het bekken van Marennes.

Île d’Oléron en het bekken van Marennes vormen een uitzonderlijke streek met een grote diversiteit. Het natuurlijk landschap is zeer rijk met vele verschillende stranden, een groot bos, een belangrijk moerasgebied en meerdere natuurgebieden. Dit zijn beschermde zones waar flora en fauna in alle rust kunnen samenleven. Hier vind je duinen en kliffen, bossen en wijngaarden, oesterkanalen en vissluizen: zoveel verscheidenheid op één plek. Tip: neem de fiets en maak gebruik van de 160 km aan fietspaden om te genieten van al deze verschillende landschappen.

Het eiland, met als bijnaam het eiland van het licht, is een fantastische plek voor zowel jong als oud. De verschillende type stranden zorgen voor een breed aanbod aan watersporten. Aan de kant van het vasteland vind je stranden met kalm zwemwater voor het hele gezin. De andere, Atlantische kant is ruiger, met meer wind en golven. Er zijn talloze activiteiten voor waterliefhebbers: zeilen, wind- en golfsurfen, strandzeilen, kajakken...

Wist je dat? Île d’Oléron is met een oppervlakte van 175 km² na Corsica het grootste eiland van Frankrijk. De 3027 m lange brug naar het eiland is in 1966 in gebruik genomen en was tot halverwege de jaren 70 de langste brug van Frankrijk. Tegenwoordig staat de brug op de derde plek, na die van St-Nazaire en Île de Ré.

Het is daarnaast een streek waar de rijkdom uit zee regelmatig op je bord is terug te vinden. De oesters van Marennes-Oléron zijn gerenommeerd en staan bij de beste restaurants op de kaart. Er gaat niets boven een wandeling langs de gekleurde vissershuisjes of het eten van enkele oesters met uitzicht op zee. Ronduit genieten! En vergeet de haven van La Cotinière niet, waar vissers dagelijks hun vangst aan land brengen. Deze kleine ambachtelijke haven heeft zich weten te moderniseren en is tegenwoordig de belangrijkste vissershaven van het departement.

Verder zijn er op het eiland ook talloze monumenten te vinden, zoals de gratis te bezoeken forten met hun rijke geschiedenis... Aanrader: beklim de vuurtoren van Chassiron die hoog boven het landschap uittorent. Het uitzicht op Île de Ré, de vuurtoren van Antioche en de vissluizen bij eb zijn de klim dubbel en dwars waard. Ook kun je het beroemde Fort Boyard zien.