Het eiland Oleron

Na de brug over te zijn gestoken, arriveer je op het grootste en meest zuidelijke eiland van Frankrijk aan de Atlantische kust. Met een lengte van 32 km en een breedte van 8 km is het ‘eiland van het licht’ beroemd om de prachtige zandstranden, de betoverende natuur en de vele bezienswaardigheden die hier te vinden zijn. Wandelingen, fiets- of boottochten, sportieve activiteiten, cultuur snuiven of luieren op het strand, er zijn talloze mogelijkheden.

Elk van de acht gemeentes van Île d’Oléron hebben iets eigens te bieden: Het beschermde bosgebied van de badplaats Saint-Trojan-les-Bains, de zoutpannen van Grand-Village-Plage, het imposante fort van Château d’Oléron, het vogelpark van Dolus d’Oléron, de kleine dorpjes zoals Chaucre, Domino en Boyardville van Saint-Pierre d’Oléron, de authentieke, smalle straatjes van La Brée des Bains en helemaal in het noorden van het eiland de 46 m hoge vuurtoren van Chassiron in de gemeente Saint-Denis d’Oléron.

Wanneer je afwijkt van de gebaande paden zal ook jij gecharmeerd raken van onze dorpen... Aarzel dus niet om eens een omweg te maken en zo een klein straatje vol stokrozen te ontdekken of de architectuur van onze kleine dorpjes zoals Chaucre, Arceau of La Rémigeasse te bewonderen. Zo veel typische dorpen met visserswoningen met blauwe of groene luiken en met kalk bepleisterde witte gevels.

Oléron is niet alleen het eiland van het licht, maar ook een plek van kleur en contrast. Het is bijzonder om op zo’n beperkt oppervlakte zoveel verschillen te zien. Binnen enkele kilometers ga je van een badplaats naar oesterkwekerijen, van een naaldbomenbos naar moerasgebied en van zandstranden naar een rotsachtige kuststrook. Een van de belangrijkste kenmerken van Île d’Oléron is waarschijnlijk de ongereptheid. Zo gauw als je buiten de bebouwde zones komt, is de natuur overal aanwezig. Wanneer je eropuit gaat zul je zien dat het bijna mediterrane klimaat zorgt voor een zeer diverse flora.