Musea

Het bekken van Marennes en Île d'Oléron tellen een groot aantal musea. U vindt er eveneens meerdere expositieruimtes. In Brouage herbergt de 17e eeuwse Halle aux Vivres het Europees centrum voor militaire architectuur.  In dit prachtige monument vinden ook vele tentoonstellingen plaats.

In Bourcefranc-Le-Chapus is er in de kazerne van Fort Louvois een permanente tentoonstelling over de vestingwerken van het departement Charente-Maritime. 's Zomers zijn er tijdelijke tentoonstellingen.

In Marennes staat langs het kanaal van La Cayenne de Cité de l'Huitre. Deze « oesterstad » geeft U op ludieke en interactieve wijze een kijkje in de keuken van de oesterteelt, zoals die in het bekken van Marennes-Oléron wordt bedreven.  Volg de reis van de oester tussen oceaan en zuiveringsbassins, voordat U zelf van deze lekkernij kunt genieten !

Na het passeren van de brug in Grand-Village Plage komt U bij het eco-museum van Port des Salines. U vindt hier een tentoonstelling over de productie van zout en een zogenaamde oesterhut. Ook is er een zoutpan in werking. In het Maison Paysanne maakt U kennis met de leefomgeving en de traditionele kostuums van Oléron.

In het hart van Saint-Pierre d'Oléron staat het Musée de l'Île d'Oléron. Dit museum voor kunst en etnografie beschrijft het leven van de eilandbewoners, vanaf de oorsprong tot vandaag. Op een oppervlakte van 600m² komen verschillende thema's aan bod, zoals zoutwinning, wijnbouw, visserij, klederdrachten, en de leefomgeving. Met behulp van films, geluidsfragmenten, een speurroute voor kinderen en een interactieve maquette van een zoutpan, krijgt U hier een goed beeld van. Tijdelijke tentoonstellingen, die regelmatig worden vernieuwd, worden er eveneens gehouden.

Tenslotte kunt U in Saint-Denis d'Oléron, op het noordelijkste puntje van het eiland, het scenografische museum bezoeken. Het is gevestigd in de vuurtoren Chassiron en laat het alledaagse leven en werken zien van de mensen die hier aan de kust leven, deze echte zeelui van het land.

Vos avis...